top of page

Waar is een Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk voor?

Bij Creastairs verzorgen we regelmatig de renovatie van trappen voor Vereniging van Eigenaren(VvE’s). Logisch, want een VvE is onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud vangemeenschappelijke ruimtes, en trappenhuizen vormen daar een belangrijk onderdeel van. Hetonderhoud van de trap is natuurlijk het enige wat een VvE moet doen. Benieuwd wat de VvE nogmeer verplicht moet doen? Wij hebben voor jouw op een rijtje gezet waar een Vereniging van Eigenaren verantwoordelijk voor is.

Wat is een VvE precies?

Een appartement bevindt zich per definitie in een appartementencomplex met meerdere andereappartementen. Niet het hele appartementencomplex bestaat echter uit appartementen. Je hebt immers ook gemeenschappelijke ruimten, zoals een lift, een trappenhal en wellicht eenbuitenruimte. Daarnaast is het voor de constructie van ieder appartement van belang dat de andere appartementen ook goed worden onderhouden. Wanneer bijvoorbeeld het balkon van de bovenburen instort, zullen de onderburen daar ook flinke problemen door ondervinden.Daarom is het belangrijk dat de eigenaren van de afzonderlijke appartementen samen het gebouw onderhouden. Hier is de VvE voor. Wanneer je een appartement koopt, wordt je automatisch lid van de VvE en ben je dus samen met je buren verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw.

VvE is verplicht

Het is bij wet geregeld dat er voor ieder appartementencomplex een VvE moet zijn. Eigenaren zijnbovendien verplicht mee te betalen aan het onderhoud van het gebouw. Wie een appartement koopt, wordt dus automatisch lid van de VvE. Het lidmaatschap kan je niet opzeggen, tenzij je het huis verkoopt.

Verantwoordelijkheden Vereniging van Eigenaren

De Vereniging van Eigenaren is zoals gezegd verantwoordelijk voor het in goede staat houden van het appartementencomplex. Dit wil zeggen dat iedere VvE in ieder geval moet zorgen dat het dehieronder genoemde zaken goed geregeld worden.

Onderhoud gemeenschappelijke ruimtes

Voor de veiligheid van de bewoners, de hygiëne en het wooncomfort is het van groot belang dat degemeenschappelijke ruimtes regelmatig worden schoongemaakt en in goede staat worden gehouden. De VvE is hier verantwoordelijk voor en moet er bijvoorbeeld voor zorgen dat betonnen trappen en vloeren niet glad worden. Dit kan door een antislip trap van Creastairs te nemen.

Onderhoud gevels, balkons en dak

Naast de gemeenschappelijk ruimtes regelt de VvE het onderhoud van de constructie van het gebouw. Denk hierbij aan gevels, balkons en daken. Het is in het belang van iedere afzonderlijke eigenaar dat deze zaken goed onderhouden worden. Net als voor de gemeenschappelijke ruimtes is het gebruikelijk hiervoor een Meerjaren Onderhoudsplan op te stellen.

Financiële middelen verkrijgen

Naast het onderhoud is de VvE verantwoordelijk voor verkrijgen van voldoende financiële middelen om het onderhoud te kunnen bekostigen. Dit houdt dus in dat alle leden van de VvE maandelijks een bedrag moeten betalen aan de VvE. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de begroting van een VvE, welke aan alle leden aan het begin van het jaar kenbaar moet worden gemaakt.

Beheer en verzekeringen

Tot slot is de VvE verantwoordelijk voor het beheer van het gebouw en de VvE, en voor het afsluiten

van verzekeringen. De VvE dient bijvoorbeeld een administratie bij te houden, waarin alle financiën

netjes worden bijgehouden. Verplichte verzekeringen zijn onder meer een opstalverzekering en een

aansprakelijkheidsverzekering.

29 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page