top of page

Zo verwijder je tapijt van de trap

Bijgewerkt op: 12 mei 2022

Gaan jullie de trap opnieuw bekleden? En hebben jullie thuis een houten trap met tapijt?

Of je dit nu zelf doet of het laat doen door de experts van Creastairs, één ding staat vast: dat oude tapijt moet van de trap af. Dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan, want vloerbedekking kan goed vast zitten.Daarom hebben we speciaal dit artikel geschreven waarin we uitleggen hoe je het beste tapijt

van de trap verwijdert. We hopen dat we je hiermee een eind op weg helpen!


Trap met oud tapijt wat verwijderd moet worden
Oud tapijt verwijderen

Tapijt van de trap verwijderen

De eerste stap bij het losmaken van de vloerbedekking is nakijken hoe deze vastzit op je trap. Hierbij zijn er drie mogelijkheden:

- Het tapijt zit vast met spijkers

- Het zit vast met lijm

- Tapijt zit vast met lijm én spijkers

Afhankelijk van de manier waarop het tapijt bij jouw trap bevestigd is, volg je één van de volgende methodes.

Begin in ieder geval bovenaan de trap, en werk dan naar beneden. Op die manier werk je het meest effectief.

Gespijkerd tapijt verwijderen van de trap

Is het tapijt op de trap gespijkerd? Dan heb je geluk, want dit is het meest eenvoudig te verwijderen.

Het makkelijkst is in dit geval om het tapijt voorzichtig op te tillen bij de spijkers, zodat de spijker iets omhoog komt. Vervolgens kun je deze met een tang of een klauwhamer verwijderen.

Vastgelijmde vloerbedekking verwijderen van de trap

Bij vastgelijmde vloerbedekking is het altijd de vraag welke lijm er gebruikt is. Is dit lijm op

waterbasis? Dan kun je de trap inweken met warm water en zeep. Doe dit de avond voordat je gaat beginnen, zodat de zeep goed zijn werk kan doen. De volgende ochtend kun je het tapijt dan vrij eenvoudig lostrekken. Let er wel op dat je eventuele kieren onder aan je trap afplakt en dat je in ieder geval iets onder de trap legt om je vloer te beschermen!

Heb je bruine lijm of een andere lijmsoort? Gebruik dan een tapijtlijm verwijdermiddel in plaats van water en zeep. Zorg met deze middeltjes wel voor voldoende verse lucht (zet een raam of deur open). Vervolgens kan je het tapijt lostrekken. Als het nog erg vast zit kun je het tapijt in stukken snijden en met een hamer, griptang of nijptang lostrekken.

Wat als het tapijt vastzit met spijkers én lijm?

In sommige gevallen zal gekozen zijn voor spijkers in combinatie met lijm om de vloerbedekking te bevestigen op de trap. In dit geval kan je het beste eerst het tapijt inweken. Op die manier kun je het dan makkelijk ietsje optillen en de spijkers verwijderen. Vervolgens trek je de vloerbedding los, net als wanneer je enkel lijm zou hebben. Je kan natuurlijk ook eerst de spijkers verwijderen, maar met name bij wat dikkere vloerbedekking kan het lastig zijn om ze direct los te krijgen, als je ze al ziet zitten.

Lijmresten verwijderen en trap opschuren

Is het tapijt van de trap verwijderen helemaal gelukt? Mooi! Dan is het slim om ook direct de

lijmresten te verwijderen, omdat deze nu nog zacht is. Het kan ook later, maar dan moet je het weer opnieuw bevochtigen of bewerken met lijm verwijderaar. Met een plamuurmesje zal dit in de meeste gevallen vrij soepel gaan. Is de trap droog? Schuur hem dan nog even lichtjes op, zodat hij mooi glad wordt en gebruik de stofzuiger om hem mooi schoon te maken. Zaten er spijkers in de trap of is er sprake van putjes of beschadigingen? Werk deze dan dicht met wat plamuur, zodat je trap helemaal klaar is voor een nieuw avontuur.

Comments


bottom of page