top of page

Welke soorten trappen zijn er?

Bij Creastairs kun je terecht voor het laten bekleden van alle soorten trappen met een unieke

gekleurde antislipcoating. En als we zeggen alle soorten, dan bedoelen we ook echt alle soorten! Maar welke trapsoorten zijn er eigenlijk? In dit artikel vertellen we je welke soorten trappen er zijn en wat de verschillen zijn tussen type trappen. We kijken daarbij naar vier dingen: het materiaal van de trap, of deze stootborden heeft, de vorm van de trap en de verschillende afwerkingen die er zijn.


Soorten trappen – Materialen

Bij buitentrappen, in trappenhuizen en ook binnenshuis zien we vaak dat trappen van beton zijn.Logisch, want beton is goedkoop, duurzaam en ontzettend sterk. Daarnaast zijn ook veel trappen van hout gemaakt. Het voordeel van hout is dat het nog wat voordeliger is. Een nadeel van hout is de kortere levensduur, waardoor het erg belangrijk is om te kiezen voor een sterke bekleding. Naast hout en beton kunnen trappen ook gemaakt zijn van meer exclusieve materialen, zoals metaal,natuursteen en glas.

Trapsoorten – Open en dicht

Trappen van steen en beton zijn over het algemeen dicht. Bij trappen van hout heb je echter twee opties: open en dichte trappen. Daarbij kan een open trap bovendien ook weer dicht gemaakt worden, door hem te laten voorzien van stootborden (en visa versa). Het voordeel van een open trap is dat deze meer licht geeft en ruimtelijk effect geeft. Het leuke van een dichte trap is dan weer dat je kunt spelen met de kleuren van de stootborden om een bijzonder effect te bereiken.

Type trappen – Vorm van de trap

Naast het materiaal en de eventuele aanwezigheid van stootborden, kunnen trappen ook verschillen in vorm. De vorm van de trap is meestal afhankelijk van de ruimtelijke omstandigheden in de woning. Het is immers vrij essentieel dat de trap loopgedeeltes op twee afzonderlijke verdiepingen met elkaar verbindt. Als we kijken naar vormen, kunnen we de volgende trap typen onderscheiden:

- Steektrap: Dit een de meest eenvoudig trapvorm. Het is een geheel rechte trap, die dus als

het ware naar boven ‘steekt’.

- Onderkwart trap: Een rechte trap, waarvan het onderste deel een kwartslag is gedraaid.

- Bovenkwart trap: Net als een onderkwart trap, maar dan dus met het bovenste deel een

kwartslag gedraaid.

- Tweekwart trap: Een onderkwart en bovenkwart trap in één, waardoor de trap dus zowel

onder als boven een kwart is gedraaid.

- Spiltrap: Een trap die draait rond een spil, oftewel één centrale as.

- Wenteltrap: Ook een draaiende trap, maar bij een wenteltrap is er geen centrale as.

- Bordestrap: Dit type trap bestaat uit twee of meerdere rechte trappen, met daartussen wat

grotere plateaus, genaamd bordessen.

Soorten afwerking voor je trap

Tot slot zijn er voor de verschillende soorten trappen ook verschillende soorten afwerking

beschikbaar. Als trappenbezitter heb je juist op dit gebied veel invloed op de look en feel van je trap.Wat je bij de meeste trappen ziet is dat er standaard gekozen wordt voor tapijt of overzettreden. Wil jij eens wat anders? Denk dan aan Creastairs. Wij zijn gespecialiseerd in het bekleden van alle typen trappen. Dit doen wij met een stijlvolle, kleurrijke antislipcoating. Het resultaat is niet alleen erg mooi, maar blijft dit ook lange tijd, want de coating is oersterk!

56 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page