top of page

Wat is de ideale hoogte van een trapleuning?

Wat is de ideale hoogte van een trapleuning?

Om je trap veilig te kunnen gebruiken, is een goede, stevige trapleuning onmisbaar. Daarnaast ga je de trap een stuk comfortabeler op en af met een fijne leuning. Daarom kun je bij Creastairs ook terecht voor een nieuwe trapleuning bij je trap en verzorgen we met plezier installatie van de trapleuning van A tot Z. Maar hoe hoog moet je trapleuning eigenlijk hangen? Wat is de ideale hoogte van een trapleuning en hoe bepaal je de juiste hoogte voor jou? Dat en meer over

trapleuningen lees je hier!


De perfecte hoogte voor een trapleuning

Een trapleuning die te hoog of te laag hangt is niet alleen erg ongemakkelijk. Het is ook onveilig! Hangt de trapleuning te laag? Dan biedt deze je niet voldoende steun en ga je te veel gebukt de trap op en af. Een te hoge trapleuning leidt er juist toe dat je er niet goed en dat je bij het afdalen steeds moet herpakken. Beide situaties zijn vanzelfsprekend erg onveilig. Daarom wordt aanbevolen om een trapleuning altijd op heuphoogte te hangen. Dit is bij vrijwel alle mensen tussen de 80 en 100 cm,gemeten vanaf de neus (voorkant) van de trede. De ideale dikte van de trapleuning ligt tussen de 33

en 42 mm, omdat je dan de beste grip hebt.

Hoe hoog een trapleuning hangt bepaal je zelf

De precieze hoogte van een trapleuning bepaal je natuurlijk zelf. Wonen jullie samen en is één van jullie slecht ter been? Dan is slim de hoogte van de leuning exact in te stellen op de heuphoogte van die persoon. Zo hangt de leuning op een perfecte hoogte en heeft die persoon de allerbeste steun.Bij gezinnen met kinderen kun je overwegen de leuning iets lager te hangen, zodat ook zij veilig kunnen traplopen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor trappen in kleuter- en basisscholen en kinderdagverblijven. Ook wanneer een trap erg steil is, adviseren we de leuning wat lager te hangen,op ongeveer 80 cm.

Leuning voor trap is verplicht!

Vanwege de veiligheid in huis is het overigens verplicht om minimaal één trapleuning te hebben. Dit geldt voor alle trappen hoger dan één meter en is vastgelegd in het bouwbesluit. Houd je niet zo van verplichtingen en heb je het evenwichtstalent van een boommarter? Bedenk dan dat een trapleuning ook een prachtig designelement kan zijn. Wij bieden onze klanten bijvoorbeeld de mogelijkheid om een RVS of houten leuning te laten afwerken met onze unieke antislip coating in meer dan 100 kleuren. Op deze manier maken we jouw trap en trapleuning tot een uiterst stijlvol geheel!

Bestaande trapleuning verhogen of verlagen

Wat je vaak ziet is dat een bestaande trapleuning door de jaren heen slijtage gaat vertonen. Net als de trap dus. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de trapleuning tegelijk met de trap te laten renoveren. Wij adviseren graag over welk type leuning voor jou het meest geschikt is en welke het beste bij jouw nieuwe trap past. Bij het vervangen van een trapleuning monteren we de nieuwe leuning doorgaans op dezelfde plaats als de oude leuning. Maar het is uiteraard ook mogelijk de hoogte van de trapleuning aan te passen. Ook dit verzorgen wij graag.
62 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page