top of page

Trap in oud huis vernieuwen

Bijgewerkt op: 18 jul. 2022Trap in oud huis vernieuwen (en veiliger maken)

Woon je in een oud huis of heb je recent een oud huis gekocht? Dan zal het in veel gevallen nodig zijn om het een en ander op te knappen of te renoveren. Want hoewel een jaren-dertig-woning, een oude boerderij of misschien zelfs wel een grachtenpand vol zit met charmante details enkarakteristieke elementen, vertoont zo’n woning ook vaak wat gebreken. Ook de trap in een oud huis is vaak niet meer optimaal en soms zelfs ronduit onveilig. In dit artikel vertellen we hoe je hem kunt vernieuwen en weer mooi maken!

Manieren om een trap in een oud huis te renoveren

In principe gebeurt het renoveren van een bestaande trap in een oud huis op gelijke manier als in een nieuwer huis. Er zijn echter wel wat verschillen en eigenlijk is niet iedere manier even geschikt voor een oudere trap. Sinds het bouwbesluit in 1992 in werking is getreden, moeten alle trappen voldoen aan strenge eisen. Daarvoor verschilde dat per gemeente. Wat je vroeger vaak zag is dat er ruimte bespaard werd met de trap. Trappen in oudere huizen zijn daardoor wat smaller en een stuk steiler dan in nieuwbouwhuizen. Dat kan heel charmant zijn, maar zeker niet altijd even veilig. Vooral als je niet de goede trapbekleding hebt.

Trap schilderen

De meest eenvoudige manier om een oude houten trap er weer mooi uit te laten zien, is door hem te schilderen. Wanneer je hiervoor een kwalitatief hoogwaardige matte verf gebruikt, kan dit een mooi strak resultaat geven. Met name wanneer het hout van de trap verder geen houtrot vertoont, is dit bovendien een erg voordelige optie. We zouden een steile trap met kleine aantreden echter niet schilderen, omdat dit gevaarlijk glad is met sokken.Ook zien we dat zelfs bij de betere trap verven binnen een jaar versleten zijn.


Vloerbedekking op trappen in oud huis

Een andere optie is om de trap te bekleden met tapijt. Ook tapijt is doorgaans een vrij voordelige optie, maar heeft als nadeel dat er veel stof in trekt. En zeker op een smalle, steile trap wil je eigenlijk niet met een stofzuiger in de weer moeten gaan. Wil je toch per se tapijt? Kies dan voor een tapijt met een (heel) korte pool.

Overzettreden

Wat je tegenwoordig vaak ziet is dat verouderde trappen worden gerenoveerd met behulp van overzettreden. Zoals de naam het al aangeeft worden hierbij dunne treden over de bestaande treden heen gezet. Dit heeft als voordeel dat je je trap een heel nieuwe look kunt geven, en dat je de trap veiliger kunt maken door antislip overzettreden te nemen. Hier hangt echter wel een prijskaartje aan.Een trap laten bekleden met overzettreden is verreweg de duurste manier om een oude trap mooi te

maken.Ook is het behoorlijk ingrijpend omdat ze de bestaande treden af moeten zagen.Een bijkomend probleem is dat de treden behoorlijk dik worden.

Antislip trap van Creastairs

Vind je het belangrijk dat de trap in het oude huis veilig en prachtig om te zien is, maar wil je niet de

hoofdprijs betalen? Dan is een antislip trap van Creastairs de ideale oplossing. Een Creastairs trap is

verkrijgbaar in meer dan 100 kleuren en is voorzien van een speciale antislip coating. Bovendien is hij

supermakkelijk schoon te houden, waardoor je er in principe geen werk aan hebt. Ideaal in oude

huizen met steile en smalle trappen!

253 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page