top of page

Hoeveel treden heeft een trap?

Het lijkt misschien een ontzettend simpele vraag, maar er zit meer achter dan dat je zou denken: hoeveel treden heeft een trap? Het antwoord is erg belangrijk, vooral als je de trap laat renoveren of als je tapijt moet kopen voor je trap. In dit artikel vertellen we je alles over de wonderlijke wereld van de traptreden. We gaan in op het standaard aantal traptreden en hoe je aan de hand van ergonomische principes precies het aantal traptreden kunt berekenen. En meer!Hoeveel treden heeft een standaard trap?

Woon jij in een rijtjeshuis of een twee-onder-een-kapwoning? Dan heb je waarschijnlijk een standaard trap in huis. Een standaard binnentrap van de begane grond tot de eerste verdieping heeft bij een nieuwbouwhuis dertien treden. Woon je in een wat ouder huis of in een woning met hogere plafonds? Dan kan het zijn dat je trap veertien treden heeft. Ook twaalf treden komen we soms tegen.

Traptreden tellen

Als je wilt weten hoeveel traptreden jouw trap heeft, kun je ze het beste gewoon tellen. Houd er rekening mee dat je de begane grond en het punt waar de verdieping begint niet meetelt. Tel dus alleen de horizontale loopgedeeltes.

De achterliggende reden voor het aantal traptreden

Wanneer we kijken naar traptreden, dan zijn er twee maten die erg belangrijk zijn met het oog op ergonomie en de afmetingen van je gehele trap. Dit zijn de zogenaamde optrede en de aantrede. De optrede is het hoogteverschil tussen treden. De aantrede is de diepte van de trede. Bij een huistrap ligt de optrede rond de 17 tot 18 cm, terwijl voor de aantrede ongeveer 25 cm wordt aangehouden. Op deze manier heb je een veilige trap waar je comfortabel op kunt lopen, en die toch niet al te veel ruimte in beslag neemt. Om ruimte te besparen zou je de optreden ook hoger kunnen maken of de aantreden korter. Maar dit gaat dus ten koste van de veiligheid, aangezien je van zo’n trap sneller zal vallen. Daarom wordt dit in moderne huizen niet gedaan.

Aantal treden trap berekenen

Uitgaande van een ideale trap, kun je nu dus ook het aantal treden van een trap berekenen als je weet wat het hoogteverschil tussen etages is. Houd er rekening mee dat dat je de etages niet meetelt (tenzij je ook deze gaat bekleden) en dat het aantal optreden dus altijd ééntje meer is dan het aantal (aan-)treden (denk aan een trap met één trede, die heeft twee optreden). Het aantal treden bereken je dus door het hoogteverschil tussen de etages te delen door de hoogte van de optreden, en daar dan één vanaf te trekken. Of in formulevorm:

Aantal treden = hoogte etage/hoogte optrede – 1

De lengte van een (rechte) trap kun je dan vervolgens berekenen door het aantal etages te vermenigvuldigen met de aantrede, oftewel:

Lengte trap = aantal treden x aantrede

Hoeveel treden heeft een trap?

Hoeveel treden een trap heeft kun je nu eenvoudig berekenen. Stel je hebt een woning met standaard


etages van 2,60 en een optrede van 18 cm. Dan heeft deze trap 2,6/0,18 – 1 = 13 treden (afgerond). De lengte van de trap wordt dan 13 x 0,25 = 3,25 meter. Heb je hogere plafonds? Dan zal het aantal treden ook hoger worden. Bij 3,5 meter zit je bijvoorbeeld op 18 treden, en bij 4 meter op 21.

402 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page